Kollageen on keha kõige rikkalikum valk. See on sidekoe peamine komponent, mis moodustab mitmeid kehaosi, nagu näiteks kõõlused, ligamendid (sidemed), nahk ja lihased.
REKLAAMTEKST
Viimastel aastatel on populaarseks saanud kollageeni toidulisandid. Enamik neist on hüdrolüüsitud, mis tähendab, et kollageen on lagundatud, nii et selle imendumine kehasse on lihtsam.
Selles artiklis käsitletakse viit teaduslikult toetatud kollageeni manustamisega seotud kasu tervisele.
1. Kollageen parandab naha tervist
See mängib rolli naha tugevdamisel, lisaks võib see olla kasulik naha elastsusele ja niiskustasemele. Vananedes toodab keha vähem kollageeni, põhjustades naha kuivamist ja kortsude teket. Mitmed uuringud on näidanud, et kollageeni peptiidid ehk kollageeni sisaldavad toidulisandid võivad kortse ja kuivust vähendada, seega naha vananemist aeglustada.
Kollageeni toidulisandite kortse vähendav toime on seotud nende võimega stimuleerida keha ise kollageeni tootma. Lisaks võib kollageeni toidulisandite manustamine soodustada teiste valkude, sealhulgas elastiini ja fibrilliini tootmist, mis aitavad nahka struktureerida.
Ei tea, milline kollageen just sulle sobiks? Vaadake Rosena kodulehelt – sealt leiab midagi igale eelarvele ja eelistusele. Kui hind mängib rolli, siis leiab sealt soodsamad, veise kollageeniga tooted. Kui otsid äärmiselt kvaliteetset kollageeni, on e-poes mitmed merelist päritolu kollageeniga tooted. Tule tutvu laia valiku erinevate kollageenitoodetega rosena.ee e-poes. Kasutades veebruaris sooduskoodi ROSENA3020, on kõik tavahinnaga kosmeetika ja toidulisandid Sulle 20% soodsam!
2. Kollageen aitab vähendada liigesevalu
Et vananedes väheneb kollageeni hulk kehas, suureneb risk degeneratiivsete liigesehaiguste, näiteks osteoartriidi tekkeks.
Mõned uuringud on näidanud, et kollageeni toidulisandite võtmine võib aidata leevendada osteoartriidi sümptomeid ja üldiselt vähendada liigesevalu.
Ühes uuringus võtsid täiskasvanud 70 päeva jooksul kaks grammi kollageeni päevas. Neil vähenes liigesevalu märkimisväärselt ja nad suutsid füüsilise tegevusega paremini hakkama saada kui need, kes kollageeni ei võtnud.
Kui proovida võtta kollageeni toidulisandit selle võimaliku valu leevendava toime pärast, soovitatakse alustada 8–12 grammiga päevas.
3. Kollageen aitab ära hoida luude hõrenemise
Luud on valmistatud peamiselt kollageenist, mis annab neile struktuuri ja aitab neid tugevana hoida.
Et kehas kollageen vananedes väheneb, väheneb ka luumass. See võib viia sellise seisundini nagu osteoporoos, mida iseloomustab väike luutihedus ja mis on seotud suurema luumurdude riskiga.
Ühes uuringus võtsid naised 12 kuu jooksul iga päev kas kaltsiumilisandit koos 5 grammi kollageeniga või kaltsiumi toidulisandit ilma kollageenita. Uuringu lõpuks oli nii kaltsiumi kui ka kollageeni sisaldavaid toidulisandeid võtnud naistel luude hõrenemist soodustavate valkude tase veres oluliselt madalam kui neil, kes võtsid ainult kaltsiumi.
4. Kollageen võib suurendada lihasmassi
1–10% lihaskoest koosneb kollageenist. See valk on vajalik, et hoida lihased tugevad ja korralikult toimimas.
Uuringud näitavad, et kollageeni toidulisandid aitavad suurendada sarkopeeniat (lihasmassi ja -jõu kadu, mis tuleneb vanusest) põdevate inimeste lihasmassi.
Teadlased on soovitanud, et kollageeni võtmine võib soodustada lihasvalkude nagu kreatiini sünteesi ning stimuleerida ka lihaste kasvu pärast trenni.
5. Kollageen tugevdab südame tervist
Teadlased on teoretiseerinud, et kollageeni toidulisandite võtmine võib aidata vähendada südamega seotud terviseprobleemide riski.
Kollageen tagab arterite struktuuri – need on veresooned, mis viivad verd südamest ülejäänud kehasse. Ilma piisava kollageenita võivad arterid muutuda nõrgaks ja hapraks.
See võib põhjustada ateroskleroosi – haigust, mida iseloomustab arterite ahenemine. See omakorda võib esile kutsuda südameinfarkti ja insuldi.
Ühes uuringus võtsid 31 tervet täiskasvanut kuue kuu jooksul päevas 16 grammi kollageeni. Kui võrreldi arterite jäikuse näitajaid uurimuse lõpus, olid need märkimisväärselt väiksemad kui enne toidulisandi kasutamist.