Täna kuulutati välja 2022. aasta mahekonkursside parimad. Selle aasta parim mahetootja on Siim Sooäär Saare Maakari OÜ-st. Parim mahetoit 2022 on Minna Sahver OÜ marmelaad tumedas šokolaadis “Rabade maitsed” ja parim mahejook Eco Flora OÜ Mahe metsmustika ja mustasõstra glögi. Eheda naturaalse toote eripreemia sai Oidremal tegutseva Mätiku Talumeierei OÜ toorpiim.
Hindamiskomisjoni esimehe Angelica Udekülli sõnul iseloomustavad 2022. aasta konkurssi märksõnad tagasi juurte juurde ja tervis läbi toidu.
„Konkursil osalenud toodete hulk tundus suurem ja põnevam kui kunagi varem, seda eelkõige tänu jookide kategooriasse kuuluvate toodete rohkusele. Mitmed tootjad on läbi aastate tuntud ja esindatud oma suurepäraste maitsetega, kuid lisandunud on ka põnevaid uusi tegijaid. Väärikalt on esindatud nii ehedad piimasaadused, aiasaadused kui metsaandidest valmistatud tervist toetavad tooted,“ selgitas Udeküll ning täpsustas, et märgata on ka uut trendi.
„Põneva trendina märkasime funktsionaalseid tooteid ja seda mitte üksiktoodetena, vaid mitmel puhul terviksarjana – näiteks siirupite sari või õuna funktsionaalsed joogid. Silma rõõmustasid ka läbimõeldud kujundusega ja esteetilised pakendid, mis tõmbavad kindlasti tarbijate tähelepanu ja teevad seeläbi suurepärased tooted veelgi ahvatlevamaks,“ lisas Udeküll.
Udekülli sõnul ei ole puhtad maitsed ja autentsed tooted samuti kuhugi kadunud. „Žürii pidas auhinna vääriliseks seekord ka mitmed igapäevasele toidulauale kuuluvad tegijad, mis oma maitseomadustelt tõid küpsemas eas hindajatel meelde lapsepõlvest tuttavad maitsemälestused. Näiteks toorpiim, Äntu kana või puhta maitsega mahlad.“
PARIMAD MAHETOOTJAD
Parima Mahetootja – Siim Sooääre ettevõte Saare Maakari OÜ tegutseb Saaremaal ning ettevõtte tegevusalaks on ohustatud tõu eesti maakarja lehmade kasvatamine ja tooraine väärindamine kvaliteetseks toodanguks. Talus on väikse peretalu tootmismudel, oluliseks on peretraditsioonide jätkamine.
Parima Mahetootja II koht – Karmo Haas Tori-Jõesuu Siidri- ja Veinitalu OÜ tegutseb Pärnumaal. Talus on rajatud mitmekesise sordivalikuga puuviljaaed, toimub vanade sortide otsimine, ise pookimine. Puuviljaaia toodangut väärindatakse ettevõttes kohapeal peamiselt siidriks. Samuti toimub mahe- ja väiketootmise promotegevus oma ettevõttes.
Parima Mahetootja III koht – Margo Kütt, ettevõte MK Loodusravi OÜ tegutseb Viljandimaal. Talus on maitse- ja ravimtaimekasvatus väga heal tasemel, toimub maitse- ja ravimtaimede toodangu väärindamine, tootearendus.
Eriauhind eesti maalamba kasvatamise ja väärtustamise ning traditsiooniliste maastike hooldamise eest – Kadri Tali ja Katrin Põld, MuhuMaaLammas MTÜ tegutseb Saaremal pool-looduslike rohumaade taastamise ja neil lammaste karjatamisega. Talus pannakse suurt rõhku elurikkuse taastamisele ja loomade heaolule.
Eriauhind julge pealehakkamise eest – Reigo Ojametsale BalticFarmer OÜ-st. Tootja tegutseb Raplamaal, tegeleb köögiviljakasvatusega, ette on võetud suurel pinnal küüslaugu ja sibulakasvatus.
PARIMAD MAHETOIDUD
Parim mahetoit 2022 – Minna Sahver OÜ “Rabade maitsed”, marmelaad tumedas šokolaadis. Žürii tunnustab väga hea idee eest meie loodusväärtuste esiletõstmiseks, samuti toote ja disaini kooskõla, suurepäraste ja omapäraste maitsete eest.
Parim mahetoit II koht – Äntu Mõis OÜ Kikerikii mahebroileri rinnafilee vaakumpakendis. Žürii tunnustus kvaliteetse tooraine käepärasesse pakendisse pandud toote eest. Esimene linnuliha turuletooja, täidab väga olulist lünka maheturul.
Parim mahetoit III koht – Metsavenna Turismitalu OÜ Juust Raclette. Eesti punase karja piimast (toodetud oma ettevõttes) valmistatud kvaliteetne prantsusepärane juust, mis rikastab toidulauda.
PARIMAD MAHEJOOGID
Parim mahejook 2022 – Eco Flora OÜ Mahe metsmustika ja mustasõstra glögi. Žürii tunnustus väga hea marjase põhjamaise maitse ja suurepärase disaini eest.
Parim mahejook 2022 II koht – Mahlametsa OÜ Õuna-rabarberi mahl. Tasakaalus maitsega, toredas funktsionaalses pakendis igapäevatoode.
Parim mahejook 2022 III koht – Pung OÜ ÕIE kihisev angervaks. Loodusmaastike taime suurepärane väärindamine, meeldiv maitse, suve lõhnad, väga ilus tootega kooskõlas pakendidisain.
ERIPREEMIAD
Tootja-töötleja koostöö eripreemia – Saaregurmee OÜ Sügavkülmutatud kalkunilihapüree kuubikud. Tunnustus hea koostöö eest kodumaisest toorainest beebitoidu valmistamisel: mahetootja hakkas tänu töötleja soovile kalkuneid kasvatama.
Laialdaste kulinaarsete võimalustega uudse toote eripreemia – Must Küüslauk OÜ Musta küüslaugu õisik. Tunnustus küüslaugu täiendava väärindamise eest kulinaarselt lõputute kasutusvõimalustega väekaks tooteks.
Kodumaise viinamarjaveini turuletoomise eripreemia – Veinimäe OÜ Viinamarjavein Sulbi punane.Kodumaisest viinamarjast on õnnestunud toota ilus paks tummine vein, mida toetab kooskõlas disain.
Parima toidulisandi eripreemia – Korilane Nordic OÜ, Silmad & Nägemine, metsmustika ekstrakt.Kodumaisest toorainest väga hea disaini ja turundusega toidulisand.
Eheda naturaalse toote eripreemia – Mätiku Talumeierei OÜ toorpiim. Tunnustus kvaliteetsest oma toorainest hea puhta maitsega traditsioonilise toote eest.
Eheda naturaalse toote eripreemia – Metsavenna Turismitalu OÜ kohupiim. Kvaliteetsest oma toorainest happemeetodil valmistatud pehme autentne kohupiim.
Mustasõstra mahla toiduslisandiks väärindamise eripreemia – MK Loodusravi OÜ siirupite tooteseeria.Tunnustus kodumaise tooraine tervist turgutava toidulisandiks väärindamise eest.
Toote õnnestunud kontseptsiooni ja hea ekspordipotentsiaali eripreemia – Lojal OÜ, MÖM Metsik Ökomesi maitsemeed, tooteseeria. Valik erinevate maitsetega mett mõnusas käepärases mugavuspakendis, disain tootega heas kooskõlas.
Parima mahetootja ja -toote konkurss toimub kaheteistkümnendat korda. Konkursse korraldab Maaeluministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Konkursi tulemused kuulutati välja mahepõllumajanduse aastakonverentsil.