Külmkapp on iga köögi lahutamatu osa. Seal saab hoiustada toitu, mida ei ole võimalik säilitada tavalises kapis. Peale selle on külmikutel enamasti olemas ka sügavkülmiku funktsioon, mis võimaldab nautida näiteks marju varajastel kevadpäevadel. Erinevad külmikud on saadaval Kaup24 veebipoes.
Energiaklass
Kuna külmik töötab 24 tundi ööpäevas ja 7 päeva nädalas, võtab ta umbes 14 % kodusest elektrikulust. Seega on eriti oluline, et valitud külmkapp oleks energiasäästlik. Selleks, et saada teada, kui palju elektrit külmik kulutab, tasub vaadata selle energiaklassi, mida jagatakse vahemikus A kuni G.
Kõige säästlikumad on külmikud, mille energiaklass on A+++, kõige rohkem võtavad energiat G klassi kuuluvad seadmed. Keskmine aastane energiatarbimine on tähistatud kilovatt-tundidega. Keskmisse klassi kuuluvatel külmikutel on selleks 250 kWh, kõige säästlikematel mudelitel aga alla 200 kWh. Kahe uksega külmikud kulutavad ligikaudu 500 kWh.
Eelistada tasub A, A+ või A++ klassi kuuluvaid külmikuid, kuna neil on parem isolatsioon. A+ klassi kuuluvad külmikud kulutavad umbes veerandi võrra vähem energiat kui A-klassi aparaadid. Automaatse sulatustsükliga A+ klassi külmikud on võimelised säästma umbes 210 kg CO2 aastas.
Külmkapi suurus
See parameeter teeb kindlaks selle, kui palju külmikusse mahub ja ka selle, kuhu saab teda paigaldada. Külmikute kõrgused varieeruvad vahemikus 27-205 cm. Ühele inimesele sobib külmik kõrgusega kuni 150 cm, 2-3 inimesele kuni 185 cm ja suuremale perele veelgi suuremad külmkapid. Juhul, kui külmkapp on liiga suur, võtab ta asjatult liiga palju energiat, sest enamik ruumi külmikus on tühi.
Lisaks tuleb mõelda ka sellele, mida ja kui palju te külmkappi varute. Suurem pere, kes armastab varuda talveks palju marju, võib mõelda kahe uksega külmikule. Kahe uksega külmikutel on tavalise külmkapi ja sügavkülma osa eraldi. Samuti varieerub, kas sügavkülma osa on üleval või all. Suuremad sügavkülmutatud toidu sõbrad võivad soetada ka eraldi sügavkülmiku, mille valikuga saate tutvuda siit.
Muud parameetrid
Seoses ustega tasub vaadata, kas nende pooled on vahetatavad. Nii on võimalik panna uksed käima sedasi, et ei segaks toimetusi ega käiks vastu köögimööblit. Samuti tuleb jälgida, et külmikul oleksid head uksetihendid ja pikk külmapidavus.
Lisaks tasub vaadata külmkapi disaini, sest kõige olulisem on see, et ta teile meeldiks. Valida saab erinevate värvitoonide, kuju ja materjalide vahel. Olemas on ka sellised külmikud, mida saab mööbli sisse ära peita. Külmikule lisab elegantse välimuse puutetundlik juhtpaneel ja ekraan.
Peale selle tasub vaadata ka riiuleid ja kaste. Enamikul külmkappidest on klaasist riiulid, mis on turvaline ja praktiline ning kergesti puhastatav. Peale selle on olemas ka võre- ja klaaskiust riiulitega külmikuid, veinikülmikutel on metallist või puidust riiulid. Kastide arv tasub valida vastavalt sellele, millised on teie maitseeelistused. Kui teile meeldib sügavkülmas hoida nii liha kui ka marju, tasub valida mitme sektsiooniga sügavkülmik.
Külmikutel on olemas ka erinevad lisafunktsioonid, mis teevad elu mugavamaks. Kiirkülmutamise funktsioon võimaldab külmutada kiirelt äsja lisatud toiduained, ennetades temperatuuri langemist. Kiirjahutus jahutab külmkambri kiirelt, ennetades kogu külmiku temperatuuri tõusu. Jäägeneraator võimaldab teha jääkuubikuid kokteilide või muude jookide jaoks.
Samuti on võimalik jagada külmikuid tsoonideks, mis võimaldab iga ala jaoks erinevad tingimused. Värskuse tsoonis on temperatuur vahemikus -2 kui 2 kraadi ja niiskus 90-100%, mis sobib kõige paremini puuviljade ja juurviljade säilitamiseks, tagades nende värskuse ja vitamiinid. Nulltsoonis on temperatuur 0 kraadi ja niiskus 50%, sobides seega liha ja kala säilitamiseks.
Kasutamine
Külmkapi energiakulu võimaldab säästa ka kasutamise kaudu. Näiteks ei tohiks panna külmikusse sooja või kuuma toitu. See võimaldab säästa aastas kuni 6 kg CO2, kui panete külmikusse vaid jahtunud toidu.
Külmkapi ust tuleks avada nii vähe kui võimalik, seejuures peaks uks olema avatud ainult lühikest aega. Seega ei ole külmiku avamine ja jälgimine, millal külmikus olev tuli kustu läheb, väga hea mõte. Uks tuleks avada alles siis, kui on teada, mida sealt võtta soovitakse.
Kõige efektiivsemalt töötab külmkapp siis, kui on täidetud 75%. Külmad toiduained hoiavad kapi temperatuuri paremini nõutaval tasemel. Seega tasub sulatada külmutatud toiduaineid jahutuskapis.
Külmkapis tasub hoida toitu, mis vajab jahedust. Tühjavõitu külmkappi võib panna ka saiad ja leivad, kuna säästate elektrit ja teraviljatooted säilivad kauem pehmena. Juhul, kui külmkapis on liiga palju toiduaineid, tasub sealt eemaldada asju, mis säilivad ka toatemperatuuril.
Ukse küljes olevatel riiulitel tasub säilitada karastusjooke, kastmeid, suletud konserve ja piima. Ukse küljes on enamasti munarest, millele asetatakse munad nii, et terav ots on all. Alumistesse sahtlitesse tasub panna puu- ja köögiviljad. Ülemisele riiulile tasub panna juust ja toidurasvad. Toitu paigutades tasub panna vanemad toiduained ettepoole, et kogu toiduvaru saaks õigeaegselt tarvitatud. Külmikusse ei tasuks panna supipotte ja avatud konserve. Niimoodi võib tekkida liigne niiskus, mis nõuab kliimaseadmelt lisatööd, põhjustades suurema elektrikulu.