Veebruaris kuulutas Eesti Toiduainetööstuse Liit 28. korda välja „Eesti Parima Toiduaine” konkursi, et selgitada välja möödunud aastal turule jõudnud ja Eestis toodetud parimad toidutooted. Piirkondlike väikeettevõttete kategoorias kandideerib 11 Lääne-Eesti ettevõtet 17 tootega. Läänemaalt on esindatud Linnamäe Lihatööstus ja Derhamn.
Kokku osaleb tänavu konkursil 66 ettevõtet 161 tootega. Piirkondlikke kuldmärke jagatakse 31. märtsil.
Kohalike väikeettevõtete osalemine Eesti Parima Toiduaine konkursil on Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul on rõõmustavalt suur, eriti jookide osas. Kui põhikategooriates konkureerib 30 suurettevõtet, siis piirkondlikes kategooriates on osalejaid kokku 36: 11 ettevõtet Lääne-Eestist, 10 ettevõtet Põhja-Eestist, 10 ettevõtet Lõuna-Eestist ning 5 ettevõtet Virumaalt.
Lääne-Eestist on Eesti Parima Toiduaine konkursile oma tooted esitanud:
Saaremaalt:
Raaret OÜ – Kodune seljanka, vegan
Saaremaa Delifood OÜ – Saare kohuke jõhvikatäidisega, Sipsik jäätisemaitseline AB jogurt šokolaadikommidega, Sipsik jäätisemaitseline AB jogurt šokolaadiriisipallidega
Boostme OÜ – kõrgema klassi kollageen kohvile kaarobi ja kaneeliga
Öun Drinks OÜ, Saaremaa – Yerba Mate funktsionaalne jook, Mustsõstar-kadakas funktsionaalne jook suure c-vitamiini sisaldusega, Matcha-kardemon funktsionaalne jook, Kirss-vaher vahujook MAHE, Ingver-tšilli funktsionaalne jook suure c-vitamiini sisaldusega
Muhu Liha Tulundusühistu – Eelküpsetatud lamba ribi
Läänemaalt:
Linnamäe Lihatööstus AS – Mahe rohumaaveise hakkliha
Derhamn OÜ – Dirhami Balyk Nori
Pärnumaalt:
Mahlametsa OÜ – Jäine Mojito
Raplamaalt:
TOHI Distillery OÜ – TOHI Aronia Infused Gin
Minna Sahver OÜ – Minna mahe marmelaad RABADE MAITSED tumedas šokolaadis
Tõrvaaugu Mahetalu OÜ – Mahe tatraleivasegu kõrvitsaseemnete ja linaseemnejahuga
Potisepa sõnul muutuvad Eesti toidutööstuse tootearenduses aina populaarsemateks eksootilised maitsed ja nišitooted. Endiselt pööratakse tähelepanu lisandväärtuse pakkumisele – prioriteediks on nii kiudainete, piimhappebakterite, vitamiinide kui mineraalainete lisamine toidule ning kõrge valgusisaldus.
„Tarbijate seas säilib teatud konservatiivsus: uusi tooteid küll oodatakse, kuid harjutakse nendega aeglasemalt. Samas ollakse rohkem avatud eksootilistele ja põnevatele maailmaköögi maitsetele ning üsna kiiresti võetakse vastu nišitooteid, näiteks laktoosi-, gluteeni-, suhkru- ja gluteenivabu ning vegan toidutooteid, samuti taimseid jooke ja magustoite,“ kommenteeris viimase aja tarbijaeelistusi Potisepp.
„Eesti Parim Toiduaine” konkursile esitatud toodete hulgast selgitatakse välja: Eesti Parim Toiduaine 2022, Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2022, Eesti Parim Alkohoolne Jook 2022, Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine 2022. Need tooted pälvivad konkursil kuldmärgid.
Lisaks jagatakse neli kuldmärki kategoorias Eesti Parim Toiduaine Piirkonna Väike-ettevõttelt 2022 ning valitakse välja Eesti Parim Jook Piirkonna Väikeettevõttelt 2022 ja Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine Väikeettevõttelt 2022.
Tootepõhiste alagruppide võitjatele jagatakse ka hõbemärke järgmistes kategooriates: Parim Lihatoode, Parim Kalatoode, Parim Piimatoode, Parim Pagaritoode, Parim Puu- ja köögiviljatoode, Parim Valmistoode, Parim Kaste, Parim Kondiitritoode, Parim Magustoit.
Konkursi žüriiliikmete hulka kuuluvad toiduteadlased, toitumisnõustajad, toiduajakirjanikud ning kaupmehed, kes kõik läbivad enne hindamist sensoorika-alase koolituse.
Tootegruppide võitjad selgitatakse degustatsioonide käigus välja 24.-25. märtsil ning kuldmärgised selguvad 1. aprillil. Väike-ettevõtete tooteid ja piirkondlikke kuldmärke jagatakse 31. märtsil. Parimad toiduained kuulutatakse pidulikult välja 20. aprillil toimuval Toiduainetööstuse aastakonverentsil.