Toiduaine tööstuses ja tehnikas on viimaste aastate jooksul olnud hüppelisi arenguid, kus kuuma õli asemel saab küpsetamisel kasutada hoopis kuuma õhku. Aurutamine ning kuumaõhu grilli kasutamine kasutamine on kordades kasulikum kui toidu keetmine või hautamine. Tegemist on hüppelise trendiga, mis võimaldab muuta toidud tervislikumaks ning söögi tegemise soodsamaks energialt.
Parim lahendus igasse koju on õhufritüür, mis sobib just vastavalt teie vajadustele. Kuid kuidas valida just endale sobiv fritüür ning mida tuleks kindlasti jälgida?
Vastav portsjon, vastav vajadus
Kuumaõhu fritüüre on müügil igas suuruses ning vastavalt portsjonite suurusele. Kuna osad perekonnad on suuremad kui teised, tuleb masin valida just sinu perele tavaks olevate portsjonite suuruste järgi. Siiski võib väita, et suurem on alati parem- pigem teed ühe tsükli jagu süüa, kui pead koguse jaotama kaheks ning küpsetama kahes jaoks. Sel puhul on ka kulu suurem.
Masina suurus ei oma tähtsust
Ärge kunagi hinnake masina suurust ja tema võimekust pimesi. Iga kuumaõhu fritüür on piisavalt väike, et mahtuda tavalise laiusega tööpinnale. Ka kõige suuremad masinad võtavad vähem ruumi kui iseseisvad ahjud ning mikrolaineahjud.
Digitaalne või mehaaniline juhtimispult
Eelistada võiks mehaanilise puldiga kuumaõhu fritüüre, sest elektroonilisi vigu juhtub vähem kui digitaalse ekraaniga juhtpuldil. Liigse jõu kasutamisel on võimalik kergelt elektroonikat vigastada ning üldjuhul moderne elektroonika on valmistatud kestma vähem kui vanasti.s
Värvus ei oma tähtsust
Kuumaõhu fritüürid on müügil erinevates toonides ning ükski allikas ega tootja ei väida, et toote värvus on seotud tema vastupidavuse või töövõimekusega. Iga musta värvi toode teeb sama hästi tööd kui valge masin. Masina värvust tuleks arvestada vaid juhul kui teie köögis on kindel värviskeem.
Võimsus ja töövalmidus
Kuna masinad on toodetud erinevate võimsustega, saab ostes valida endale kas madalama või kõrgema kilovattidega masina. Valikut tehes saab hinnata ka töövalmidust. Suuremate kilovattidega masinad soojenevad kiiremini ning temperatuure saab kõrgemale seada, et valmistada tugevamat röstimist vajavaid toite.
Kõige peamine põhjus kuumaõhu fritüüri ostmisel on kindlasti energiakulu vähendamine oma kodus. Tänu tehnoloogiale on võimalik nimetatud seadmes oma sööki valmistada kiiremini kui tavalises ahjus ning energiakulu on kordades väikseim. Kuumaõhu fritüüril on küpsetamisruum kordades väiksem kui suures ahjus, mis tähendab, et soojendada tuleb vähem tühja õhku ning ventilaatoriga laiali aetav õhk küpsetab toidu kordades kiiremini.
Ostke fritüür, mille kilovattid jäävad kuni 2200kw juurde ning mahutavus kuni 1.5kg. Selliste mudelite puhul on energiakulu madal ning valmistada saab korraga suuri portsjoneid. Väiksemate masinate korral tuleb toiduvalmistamise ajal masinat töös hoida pikema aja vältel ning sel puhul on ka kulu suurem.